2014

Wild & Crazy 2014

Wild & Crazy

 

2014-07-27

Denna underbara sommarmorgon åkte vi till lägerplatsen som är på behändigt avstånd hemifrån. Vi delar by med scoutkårer från Huskvarna och Tenhults. Tillsammans bor vi i byn Jordgubbstårtan. Efter lite snabb disponering av vårt byområde satte alla igång att jobba. Nästan svårt att tro i värmen att det skulle kunna komma regn, men tält fick högsta prioritet. Därefter kök, matplats, diskställ, vedavdelning och portal. Utmanarna jobbade på med eget vindskydd och ledarnas vindskydd fick bli lite i mån av tid. En av ledarnas uppgifter var att se till att alla fick i sig vatten eftersom solen stekte på det öppna fält som efter hand förvandlades till lägerplats.
Vid 17-tiden började det åska och alla jobbade på med att få klart så mycket som möjligt om nu inte regnvädret skulle gå runt lägerområdet. Det gjorde det inte. Det började med ett försiktigt ösregn för att himlen därefter skulle öppna sig helt och låta regnet vräka ner under kraftiga vindar. På sätt och vis var det vackert, inte ett öga var torrt...
I en vindby ändrade plötsligt matplatsen utseende till slagskepp i fullt segel och ledarna som höll i det knappt färdigställda ledarvindskyddet blev undsatta av en gummibåt som kom flygande från okänd plats. Allt kändes helt enkelt wild and crazy. Så fort den värsta vinden lagt sig fick kanaler snabbt grävas runt tält och vindskydd för att styra om vattnet till att forsa runt och inte genom.
Framåt 19-tiden upphörde regnet och efter viss tvekan kom solen fram igen. Lägerinvigningen som skulle varit under kvällen fick flyttas fram eftersom det var ett par decimeter vatten där alla skulle sitta. Dessutom hade vissa kårer tält som knäckts eller ett tjog blöta sovsäckar att ta hand om. Själva klarade vi oss med ett sönderblåst tältregnskydd och en påminnelse om att det gäller att göra så gott man kan i de situationer som uppstår, att försöka att alltid vara beredd, alltid redo.

DMG_3339
DMG_3339
DSC00341
DSC00342
DSC00343
DSC00344
DSC00345
DSC00346
DSC00347
DSC00348
DSC00349
DSC00350
DSC00351
DSC00352
DSC00353
DSC00354
DSC00355
DSC00356
DSC00357
DSC00359
DSC00360
DSC00361
IMG_3342
IMG_3344

 

Måndag 2014-07-28

Hej alla föräldrar, mostrar, farbröder, nära, kära, husdjur, svampar och andra nyfikna där ute!

Det har nu gått snart fem dagar av detta läger. Morgonen efter åskovädret här på lägret var de två utmanarna bland de första som gick upp. Vid halv åtta var det nämligen samling för att ge sig ut på utmanarhajk. Och en utmaning var det. Insatta i en patrull med sex nya människor fick de i uppdrag att med hjälp av en presenning, fyra slanor och 50 badbollar att bygga en flotte, och med hjälp av den ta sig 3 km över vattnet. Med flotten, som snarare var mer användbar som pool, nådde de efter fem timmar land mestadels genom att simma eller gå på botten.

Hemma i Jordgubbstårtan satte programpassen igång. Ut på passen blev de av ledarna ombedda att ta med sig vattenflaska då solen stekte på. Vår enda Upptäckare var tillsammans med andra Upptäckare från Huskvarna och Tenhult på hinderbana. Med vattenhink tog de sig genom banan och löste olika uppgifter, samtidigt som ett motståndarlag körde samma bana bredvid. Då våra Upptäckare var snabbare än dem kom de hem med vinst. På eftermiddagen var det improvisationsteater som gällde, vilket kanske inte var lika kul som hinderbanan, men ändå helt okej. Äventyrarna startade dagen med hantverk, och kom efter det tillbaka med egengjorda flip-flop som fungerade… ja, sulan var kanske inte så tjock, men de fungerar. På eftermiddagen kom de hem efter en omgång Jeriko. Med glada miner kom de svettiga efter att ha sprungit omkring i stekande sol, samlat ledtrådar, tagit motståndarnas snör-svansar och såg till att ingen tog det egna lagets svansar.

Då invigningen som skulle varit dagen innan blivit inställd fick invigningen istället äga rum denna måndagskväll. Det var lägerbålstuk som gällde, med scoutsånger, vattenkrig (lägerchefen fick visst en hink över sig…) och slutligen disco. Vissa stannade kvar och dansade, medan andra gick till byn lite tidigare. Även Utmanarna fick sitt egna lilla disco vid sin sovplats, men våra två trötta Utmanare nöjde sig med att ligga i sitt vindskydd och sjunga improviserade stämmor till låtarna som spelades.

 

Tisdag 2014-07-29

Ännu en solig och varm dag! Vatten, vatten, vatten var det som gällde även denna dag. Vid 9.00 var det dags för Upptäckarna för Danske-lek där scouterna, fastsatta i ett snöre de fick följa, samlade kottar inlindade aluminiumfolie. Samtidigt var Äventyrarna på skogsorientering, som snarare var en runda med kontroller än orientering. Kul var det i alla fall. Under eftermiddagen var Äventyrarna lediga och tog sig bland annat ett dopp i sjön. Foppa på fötterna är det som gäller. Annars finns det risk att skära sig på musslorna på botten, vilket åtminstone en av våra Äventyrar-scouterna märkt. (Ingen allvarlig skada skedd från vår by.) Upptäckarna var iväg på hantverk, och likt Äventyrarna kom vår Upptäckare hem med ett par flip-flop.

Då scouterna som var hemma i Jordgubbstårtan nyss hade ätit frukost var det dags för våra utmanare ute på hajken att gå upp. Efter gårdagens tidiga morgon, simtur och även vandring i solen kan de förtjänat sin sovmorgon. Väl mätta efter frukost och påfyllda vattenflaskor gav de sig iväg. Trots något som skulle varit en genväg (”men där är ju lägerplatsen igen…”) så var våra Utmanares patrull den som var först i slutänden. Varmt var det, funktionärer som fanns längs med vägen stod med vattendunkar. Slutmålet var vid Uddebo-badet där Utmanarna kunde slänga sig i vattnet efter att ha gått i solen i ett antal timmar. Det har nog aldrig varit så skönt att bada!

Då Utmanarna med glada miner kommit hem möttes de av sina ledare och yngre Jordgubbstårte-scouter. Utmanarna, som hade med sig trumpet och valthorn hit till lägret, ombeddes att spela tapto på kvällen innan sovdags. Efter lite övande och spontana idéer slutade det med att de lite smått nervösa Utmanarna vid 22.00 stod på ett bilflak och spelade utanför lägerbyn med en liten publik från vår egna och även andra byar. Efter att ha spelat ”Kum-ba-yah” och tapto gick alla glada scouter och lade sig, förutom Utmanarna som satte sig en stund i Utmanar-caféet och pratade.

 

Onsdag 2014-07-30

Denna dag var det dags för Äventyrarna att bege sig ut på dagshajk. Först på plats, första kanoten och först till slutmålet var våra Äventyrarna från Barkeryd. Halva vägen kanot och halva vägen vandring var det som gällde. Våra scouter hade olika tidigare erfarenheter av kanotpaddling då hälften av dem paddlat vid flera tillfällen medan det var första gången för den andra hälften. Det verkar ha gått bra för både erfarna och nybörjare då alla kom iland torra. Under hajken fick de paddla runt bojar, visa sina karta- och kompasskunskaper och mycket annat skoj.

Då Upptäckarna var iväg på vattenlek och Utmanarna hjälpte till med maten anlände våra Spårare. För dem gick dagen åt att sätta upp tält, flytta in och ta in allt nytt av att vara på läger. Jag frågade en av Spårarna vad de tyckte om att komma hit; ”Det var jättekul!” blev svaret. Spårarnas första lunch här på lägret gick att äta trots att en av Utmanarna råkat hälla i lite mycket svartpeppar i grönsakssoppan… I annat fall kunde scouterna äta av efterrätten som tillagats, då vi hade fått mer äpplen än vad scouterna skulle äta under dagen (nej mamma, det var inte äppelpaj, Daddan stod inte i köket ;) ).

Efter lunchen gav sig Upptäckarna iväg på skogsorientering där de fick visa sin samarbetsförmåga. ”Båda patrullerna var jätteduktiga” berättade en av ledarna som varit där. Från Barkeryd är de nu två Upptäckare som med de andra sprang i uppförsbackar och genomförde kontroller. Äventyrarna kom under eftermiddagen tillbaka hem till en livligare by än de lämnade då x antal till små scouter nu anlänt till Jordgubbstårtan.

På kvällen var det sedan dags för lägerbål. Alla tusen scouter och funktionärer samlades framför scenen. Förutom scoutsånger var det även open stage-framträdanden med dans, sång och sketcher som var mycket uppskattade. Lägerchefen som på invigningen fått en hink vatten över sig kom nu ut ur scenröken med svart mantel till ”Imperial March” från Star Wars och såg till att de som hällt hinken över honom blev riktigt blöta. Man muckar inte med lägerchefen.

Efter lägerbålet var det snart dags att krypa ner i sovsäckarna, första natten för Spårarna på lägret. Tapto och två andra låtar spelades även denna kväll på trumpet och horn, dock inte på ett bilflak denna gång.

 

Torsdag 2014-07-31

Femte dagen på lägret och Spårarnas första heldag med programpass. Det var segt att behöva gå upp på morgonen tyckte vissa, men snart var de uppe allihop för frukost. Spårarnas första programpass var hantverk då även de fick göra sina egna flip-flop eller plånböcker. Våra Upptäckare fick pröva på att paddla kanot för första gången. De kom torra och glada tillbaka, det hade varit en lyckad färd. Äventyrarna var ute på improvisationsteater. Utmanarna fick den klassiska uppgiften att elda av ett snöre, men denna gång var repet placerat en bit ut i vattnet. Flottar (som denna gång flöt) byggdes för att transportera ut elden på det vågiga vattnet.

Programpassen fortsatte som vanligt under eftermiddagen. Spårarna hade skogsorientering, liksom för de andra scouterna gått ut på att ta sig en liten runda och genomföra kontroller. ”Vi sprang uppför hela backen!” sa någon, de verkar glada efter dagens pass. Upptäckarna var lediga denna eftermiddag och kunde utföra sina sysslor och hänga med de andra. Äventyrarna var ute på hinderbana och kom glada tillbaka med vinst. För Utmanarna var det dags för Jeriko och även de var upprymda efter en vinst.